Anasayfa / İŞLETMELERİN SAĞLIĞI İÇİN ELEKTRİK İÇ TESİSAT MUAYENESİ
ELEKTRİK İÇ TESİSAT MUAYENESİ VE RAPORLAMA
Elektrik İç Tesisat Muayenesi Nedir?
Elektrik iç tesisat muayenesi; ev, okul, fabrika, hastane, AVM, üretim tesisi, iş merkezi, otel vb. yerlerin iç tesisatlarının yönetmeliğe uygun şekilde denetlenip raporlanmasıdır. Bu denetlemeyle iş ekipmanlarının kullanım şartlarını belirlemek, aynı zamanda can ve mal kayıplarını en aza indirmek amaçlanmaktadır. Elektrik tesisat muayenesi ilerde oluşabilecek sorunları önceden fark etmeyi mümkün kılmaktadır. Elektrik hattının eksikliklerini, risk doğurabilecek noktalarını belirterek sistemde iyileştirmeler yapılmasına olanak sağlamaktadır.
Nasıl yapılır?
Bu denetlemenin nasıl yapıldığına gelecek olursak; makine ve ekipman elektrik hatları, ana dağıtım panosu ve tali panolar, prizler, sigorta kutuları, paratoner ve yıldırımdan korunma tesisleri, jeneratör, kompresör, hidrofor pompaları vb. statik noktalar kontrol edilerek denetleme gerçekleştirilmektedir.
Aşamaları nelerdir?
Tabii ki bu kadar çok noktanın denetlenip kontrol edilmesinin en büyük amacı, insan sağlığını korumaktır. Peki bu denetlemede nelere dikkat edilmektedir;
gibi ölçü aletleri ile profesyonel şekilde yapılmaktadır. Betatron Mühendislik bu cihazların satışını yapmakta ve aynı zamanda ölçümlerinde kullanmaktadır. Fonksiyon testini gerçekleştirmek için sistemin faz sayısı, giriş faz gerilimleri, faz kabloları kesitleri, panolardaki en büyük sigorta değeri ve kategorisi, nötr-toprak gerilimi ve kablo kesitleri, kısa devre akımı (Isc), faz-toprak, faz-nötr arasındaki çevrim empedansı, RCD açma zamanı ve açma akımı, kategorisi bu raporda belirtilmektedir.
Elektrik tesislerinin güvenliği için ölçümlerin düzenli ve doğru biçimde yapılması gerekmektedir. Bu ölçümlerden biri de Loop Empedans yani çevrim empedansı ölçümüdür. Çevrim empedansı elektrik iç tesisatı uygunluk raporları için gerekmektedir. Çevrim empedansı faz (L) ve toprak (PE) arasında ölçülen kaynak empedansı olarak tanımlanmaktadır. Koruma topraklaması, işletme topraklaması, trafo sekonder sargı dirençleri, faz iletkeni direnci, koruma topraklaması iletkeni direnci değerlerini içerdiği için çevrim empedansı faz-toprak arasında ölçülmektedir. Bir elektrik tesisatı aşırı akım koruma elemanları ile korunuyorsa loop empedansı ölçülmelidir. Herhangi bir kısa devre anında oluşan hata akımı nedeniyle kullanılan koruma elemanının istenilen zaman aralığında devreyi açması için faz ile nötr iletkeni arasındaki empedans değeri standartlar içerisinde yer almalıdır. Ölçümü yaparken cihazı loop kademesine aldıktan sonra yalıtılmış problarla panodan faz-nötr, faz-toprak çevrim empedansı değerleri alınmaktadır.
Kaçak akım rölesi yani RCD, elektrik akımının hat boyunca nötr harici bir yerden geri dönmesi sonucunda devreyi açmaktadır. Bu işlemi bir saniyeden kısa bir sürede yapabilmektedir. Birçok marka ve modelde üretilen bu elektrik malzemesinin amacı faz-nötr arasında akım tespit ettiğinde devreyi açarak çarpılmaları önlemektir. Ölçümü yapmak için kullandığımız Jüpiter ölçü aletinin kademesini RCD kısmına getirip rampa mod ya da Auto mod yaparak ölçüm gerçekleştirilmektedir. Rampa modda RCD bir kez atıp değer verir yani RCD’nin açma akımına tek seferde ulaşması sağlanmaktadır. AUTO modda ise RCD birkaç kez atarak değer vermektedir. Çünkü açma akımına adım adım çıkarak RCD’nin açması sağlanmaktadır.
Elektrik İç Tesisat Periyodik Muayenesi, “İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI YÖNETMELİĞİ” gereğince yılda en az bir kez yapılma mecburiyeti bulunan bu denetlemeyi BETATRON MÜHENDİSLİK olarak yetkili mühendislerimizle gerçekleştirmekteyiz. Elektrik-elektronik mühendisleri, EMO tarafından verilen ‘’Elektrik İç Tesislerinin Denetimi ve Raporlama Eğitimi’’ni MİSEM’ den alarak denetleme için yetki kazanmış olmaktadırlar.
RUMEYSA CEYLAN
ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSİ
29.03.2021
KAYNAKÇA: